Ferieloven: Hva har jeg krav på?

Ferieloven gjelder for de aller fleste arbeidsforhold, og som arbeidstaker i Norge har du rett på ferie i 25 virkedager etter ferieloven.  

Ferie er i utgangspunktet en rett på fritid uten lønn, og du må ha opparbeidet deg retten til feriepenger for at arbeidsgiver skal være pliktig til å utbetale feriepenger (opptjeningssystemet).  Feriepenger kompenserer for manglende inntekt i perioden arbeidstakeren har tatt ut ferie.

Arbeidstakeren har først rett på feriepenger når hun kan vise til opparbeidet inntekt i fjorårets kalenderår (feriepengegrunnlag), og inkluderer ethvert arbeidsvederlag, slik som overtidsgodtgjørelse, bonus og lønn.

Det er verdt å merke seg at dagens «opptjeningssystem» er under endring

Det er besluttet at alle arbeidstakere skal ha rett på fire ukers betalt ferie første året i arbeid. Det vil si at en går bort fra det nevnte opptjeningssystemet.  Endringen vil få stor betydning for blant annet nyutdannede og arbeidsledige som kommer tilbake i arbeid.

Regelen har ikke trådt i kraft, og den vil tidligst tre i kraft i 2024.

Hvor mye feriepenger har jeg krav på?

Etter ferieloven skal feriepengene utgjøre minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget.

Loven er preseptorisk, hvilket betyr at arbeidsgiver ikke kan beregne feriepengene med en lavere feriepengesats.

Det er ingenting i veien for at arbeidsgiver gir deg bedre rettigheter enn ferielovens minstekrav, og det er mange arbeidsgivere som tilbyr en høyere feriepengesats enn den lovbestemte minstesatsen.

Dersom du er usikker på hvilken sats arbeidsgiver beregner feriepengene av, kan du sjekke arbeidsavtalen eller lønnslippene dine.

Som ellers i arbeidsretten får arbeidstakeren ekstra goder etter fylte 60 år. Ferieloven fastsetter at feriepengene for arbeidstakere over 60 år skal utgjøre minimum 12 prosent av feriepengegrunnlaget. Arbeidstakere får også 6 ekstra virkedager med ferie hvert år etter fylte 60 år.

Det er også verdt å undersøke om ditt yrke er underlagt en lovbestemt eller avtalefestet tariff. Grunnen til det er at mange tariffavtaler gir gunstigere vilkår enn ferieloven.

Er du usikker på dine rettigheter?

Har du ikke fått betalt feriepenger i henhold til ferieloven eller er usikker på dine rettigheter kan du ta kontakt med advokatfullmektig Camilla Barth på tlf. 902 63 528/e-post cb@skaunadvokat.no eller advokat Siri Bergem på tlf. 971 87 316/ e-post sb@skaunadvokat.no, for en vurdering av din sak.

Siri Bergem