Samlivsbrudd – fast bosted og samvær med barnet

Et samlivsbrudd er ofte tungt følelsesmessig, både for foreldre og barn. Etter et samlivsbrudd er det flere spørsmål som må avklares, blant annet hvor barnet skal bo og hvor omfattende samværet mellom foreldrene og barnet skal være. Krangling og usikkerhet om boforhold og samvær kan være svært belastende.

Avtalefrihet - det er dere som bestemmer

Foreldrene kan fritt bestemme hvor barnet skal bo og hvor omfattende samværet mellom foreldrene og barnet skal være. Men det kan være vanskelig å komme til enighet om fast bosted og samvær etter et samlivsbrudd. Det er ofte et høyt konfliktnivå som vanskeliggjør kommunikasjonen. Det er derfor viktig å forsøke å minimere konfliktnivået og utforme en god avtale som kan sørge for mindre bekymringer i fremtiden. Avtalen kan utformes ved hjelp av advokat eller av partene på egenhånd. Det stilles ikke krav til skriftlighet, men skriftlighet vil være med på å avklare uenigheter i ettertid.

Når det gjelder fast bosted kan man avtale at barnet enten bor fast hos en av foreldrene eller at fast bosted er delt. Selv om barnet har delt bosted kan den ene forelderen ha mer samvær enn den andre. Det vil for mange være viktig å ha delt fast bosted, slik at man har rett til å beslutte viktige avgjørelser i barnets liv. Fast bosted gir rett til å bestemme blant annet hvor i landet barnet skal bo og hvilken type fritidsaktivitet barnet skal delta i. 

Vi blir ikke enige - hva nå?

Hvis foreldrene ikke blir enige om fast bosted eller omfanget av samværsretten, må retten fatte en avgjørelse. Før en sak om fast bosted eller samvær kan reises for domstolene må partene ha forsøkt å komme frem til en minnelig løsning, og det stilles derfor krav om meklingsattest. En meklingsattest utstedes av familievernkontoret etter obligatorisk mekling mellom foreldrene. Du kan finne ditt nærmeste familievernkontor her.

Rettens vurdering

Ved rettens avgjørelse om fast bosted og samvær vil hensynet til barnets beste bli avgjørende. Når det gjelder rettens vurdering av samvær vil domstolen også legge vekt på barnets alder, best mulig foreldrekontakt, i hvilken grad barnet er knyttet til nærmiljøet og reiseavstand.

Samværsretten er viktig for å etablere eller opprettholde nærhet og kontakt mellom barnet og forelderen. I de fleste tilfeller kommer retten derfor frem til at samvær er det beste for barnet. Samvær kan imidlertid nektes av retten i sin helhet dersom samvær ikke er det beste for barnet. I noen tilfeller vil det også kunne stilles betingelser for samværet. Det vil for eksempel kunne stilles krav til at samværet skal skje under tilsyn dersom det foreligger risiko for vold mot barnet.  

Ta kontakt!

Vi i Skaun er opptatt av å komme frem til gode løsninger som ivaretar dine og barnets interesser. Vi ønsker å oppnå en god dialog mellom foreldre og gode avtaler. Gjennom gode avtaler om fast bosted og samvær sikrer vi lettere samarbeid mellom foreldrene, og avklaringen fører til færre bekymringer i fremtiden for både foreldre og barn.  

Hvis du har spørsmål eller trenger råd vedrørende fast bosted eller samværsretten kan du ta kontakt med Advokat Siri Bergem per telefon: + 47 971 87 316 eller e-post: sb@skaunadvokat.no eller advokatfullmektig Camilla Barth per telefon: + 47 902 63 528 eller e-post: cb@skaunadvokat.no.