Arbeidstakers vern mot lønnstyveri

Arbeids- og sosialdepartement har nylig lagt frem forslag til endring i straffeloven, hvor det blant annet foreslås ny bestemmelse som skal gi grunnlag for straffeforfølgelse av såkalt «lønnstyveri».

Når foreligger det lønnstyveri?

Begrepet er ikke rettslig definert. Offentlige etater, organisasjoner og forbund opererer med både brede og snevre definisjoner.

Oppsummeringsvis kan lønnstyveri betegnes som bevisste handlinger hvor formålet er å berike arbeidsgiver, på bekostning av arbeidstakers lønn eller annen godtgjøring.

Bekostningen finner som regel sted enten i form av press, bevisst utnyttelse grunnet manglende alternativer for arbeidstaker til annet inntektsgivende arbeid, eller arbeidstakers manglende kjennskap til sentrale rettigheter i henhold til arbeidsavtalen, arbeidsmiljøloven, tariffavtale og allmenngjort tariff.

Kort om ulike typer lønnstyveri

Manglende lønn for faktisk utført arbeid, manglende overtidsbetaling og manglende lønn i henhold til minstegjort tariff er typiske eksempler på tilfeller som kan defineres som lønnstyveri.

Det kan også argumenteres for at lønnstyveri foreligger i de tilfeller hvor arbeidsgiver beriker seg på arbeidstakers bekostning, uten at det direkte innvirker på arbeidstakers lønn. Eksempler på dette kan være manglende opprettelse av lovpålagt yrkesskadeforsikring, eller andre lovpålagte krav som er ment til å sikre arbeidstaker.

Ytterligere eksempel finner vi i byggebransjen, hvor utenlandske arbeidstakere tilbys bolig via arbeidsgiver. Vi opplever ofte at månedlig leie settes urimelig høyt til tross for uverdige boforhold, som en «kompensasjon» for at arbeidsgiver må betale lønn til arbeidstaker i henhold til allmenngjort tariff eller lignende. Åpenbart brudd på leieprisvernet og utnyttelse av arbeidstakers manglende kjennskap til dette, vil også kunne karakteriseres som lønnstyveri.

Har du blitt utsatt for lønnstyveri?

Ovennevnte eksempler er ikke en uttømmende liste over tilfeller som kan defineres som lønnstyveri.

Hvis du er usikker på om du har blitt utsatt for lønnstyveri, ring advokat Valon Krasniqi på tlf. 988 57 218 for en gratis førstegangsvurdering av din sak, eller send en beskrivelse av din sak til kontakt@skaunadvokat.no.