Rett til uskifte som samboer

Mange er bekymret for hva som vil skje med felles bolig, den dagen samboeren faller fra, og lurer på om arvingene til samboeren kan kreve å overta boligen. 

Arveloven angir når en samboer kan overta felles bolig etter samboerens død, ved et uskifte. Et uskifte for samboere innebærer at en del av arveoppgjøret med avdødes arvinger utsettes, og at gjenlevende overtar samboernes felles bolig og innbo, og eventuell fritidseiendom og bil som tjente til felles bruk.

Det er allikevel ikke alle samboere som kan kreve uskifte – det er kun den som var samboer med arvelateren ved dødsfallet og har, har hatt eller venter barn med arvelateren, som har rett til å sitte i uskifte. Dersom dette er oppfylt, men avdøde hadde særkullsbarn, må samtlige særkullsbarn samtykke til uskifte. 

Det fins mange samboerpar som ikke har felles barn og hvor hver av partene har barn fra tidligere forhold. Disse vil ikke ha rett til å sitte i uskifte, og vil heller ikke ha en lovbestemt rett til arv etter sin samboer. Ønsker man at den andre samboeren skal ha rett til arv, må dette derfor fastsettes i testament, og samboerparet kan gjøre dette ved ent gjensidig testament. Det er viktig å være oppmerksom på at arveretten til samboeren ikke kan gå ut over pliktdelsarven til eventuelle barn. 

Selv om vilkårene for uskifte er oppfylt er det viktig at gjenlevende samboer foretar en grundig vurdering av hvorvidt han/hun ønsker å overta boet uskiftet. En samboer som velger å overta eiendeler i uskifte, må også overta ansvaret for all gjeld som påhvilte den avdøde, ikke bare gjeld som er knyttet til de eiendelene som overtas uskiftet. I tillegg er det viktig å huske at retten til uskifte faller bort hvis den lengstlevende samboeren gifter seg, samt at en arving kan kreve skifte av uskifteformuen hvis den lengstlevende har hatt samboer i minst to år eller har, har hatt eller venter barn med den nye samboeren  

Dersom du har spørsmål i forbindelse med uskifte eller dere ønsker å skrive et gjensidig testament, ta kontakt med advokat Siri Bergem: t: 971 87 316 eller e: sb@skaunadvokat.no eller advokat Bjørnar Håland: t: 907 56 721 eller e: bh@skaunadvokat.no